Posted on Leave a comment

Allt du behöver veta om företagslån

När ett företag är i behov av pengar finns det olika alternativ. Som oftast väljer ett företag företagslån för att få extra pengar i kassan.

Att ta ett företagslån är ett av de vanligaste sätten för ett företag att finansiera tillväxt. Behovet av företagslån kan variera och handla om att det behövs mer kapital för ett nytt projekt eller att det behövs ett tillskott för att kunna överleva mindre likvida perioder under året. Händelser som är vanliga att finansiera med ett företagslån är bland annat renoveringar, inköp av nytt material eller utrustning, utveckling av forskning eller en ny produkt eller marknadsföring. Den gemensamma faktorn alla företag har är att de är i behov av pengar för att kunna lösa en situation.

Månadskostnaden avgörs av ränta och amortering

Ett företagslån har många likheter med ett vanligt lån med den stora skillnaden att lånet utfärdas till företaget och inte en privatperson. Ett företag lånar pengar av en bank eller en långivare. Ett företagslån ska som alla andra lån alltid betalas tillbaks men avbetalningen kan variera. De specifika villkoren som du får regleras av avtalet som du ingår med en vald långivare. Villkoren kan skilja sig mellan olika långivare. Räntan och amorteringsplanen bestäms av banken eller långivaren. Det är räntan och amorteringsplanen som avgör hur mycket du behöver betala varje månad för att få ett företagslån.

Lånebeloppet varierar

Eftersom olika långivare erbjuder olika villkor är det bästa att jämföra olika alternativ innan du väljer företagslån. När du jämför olika alternativ säkerställer du att du hittar det bästa lånet för företaget. Det varierar hur mycket pengar ett företag har möjlighet att låna. Faktorer som styr lånebeloppet är företagets omsättning, framtidsutsikterna för företaget och företagets möjligheter att återbetala lånet.

Ränta för företagslån

För att få ett företagslån beviljat är det viktigaste att ditt företag har förutsättningar att kunna betala tillbaka hela summan plus ränta och eventuella avgifter. En långivare gör alltid en kreditupplysning på företaget innan ett lån beviljas för att säkerställa återbetalningsförmågan. Räntan som du får bestäms av din kreditvärdighet, betalningsförmågan och om du kan erbjuda långivaren en säkerhet för lånet. Det är möjligt att få ännu bättre räntevillkor om du även kan visa att företagets ekonomi sköts på ett korrekt sätt och är god. Det kan du styrka genom att du använder en redovisningskonsult. Du kan även presentera en väldigt bra och vattentät affärsplan med en hållbar budget till för att få bättre ränta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *